BIOGENS

SMA-TRÄNINGSAPP

Ett användbart hjälpmedel för patienter med SMA eller förälder till barn med SMA, som ett komplement.

TRÄNING KAN GÖRA SKILLNAD

Bevis visar på att fysioterapi kan ha en positiv inverkan på patienter med spinal muskelatrofi (SMA).1 Träning/fysioterapi och stretchning kan öka flexibiliteten och motorfunktioner i sin helhet. Huvudmålet med SMA-träningsappen är att bidra till träning vid SMA.

De gällande riktlinjerna för behandling av SMA från TREAT-NMD slår fast att fysioterapi och rehabiliterande övningar är fördelaktiga både för icke-sittande, sittande och gående personer som lever med SMA.2

ÖVNINGAR FÖR BÅDE VUXNA OCH BARN MED SMA – I DIN SMARTTELEFON

Appen innehåller ett brett utbud med övningar för barn och vuxna i olika åldrar och med olika funktionsnivåer (icke-sittande, sittande och gående). Personer som lever med SMA, föräldrar, vårdgivare, vårdpersonal och fysioterapeuter kan enkelt utforska övningarna med sin smarttelefon, med vägledning över hur övningarna ska utföras.

Övningar för
både barn
och vuxna.

Kompletterar fysioterapin
med ytterligare tips på
övningar och stretching.

”Enligt en nyligen publicerad studie är hemmabaserad, progressiv motståndsträning möjlig, säker och väl tolererad hos barn som lever med SMA.”3

Upprättad av svenska fysioterapeuter som har lång erfarenhet att arbeta med barn med SMA.

Biogen stöttar de officiella behandlingsriktlinjerna för SMA och främjar en multidisciplinär vårdstrategi som en nyckeldel till bra vård för personer med SMA.

Biogen är stolt över att ha utvecklat dessa övningar i samarbeta med fysioterapeuterna Anna-Karin Kroksmark och Lisa Wahlgren från Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, samt genom nära samarbeta med patienter och deras vårdgivare.

LÄTT ATT ANVÄNDA – LÄTT ATT FÖRSTÅ

Appen är intuitiv och användarvänlig, så att övningarna är lätta att hitta i appen och att utföra dem rätt genom illustrativa instruktionsfilmer med muntlig information samt läsanvisningar.

1.

Börja med att välja
ut en lämplig funktionsförmåga.

2.

Välj den relevanta åldersgruppen.
Varje grupp har tre övningar
som specifikt rekommenderas.

3.

Läs den detaljerade instruktionen
om hur övningen utförs.

4.

Se på filmen för
att se övningen.

Redo att komma igång?

Börja utforska övningar för barn och nu även vuxna som lever med SMA.

Ansvarsfriskrivande: Läs dessa användarvillkor noggrant innan du använder appen.

Bilder visas endast i illustrativt syfte.

Referenser

1. Mercuri E, et al. Diagnosis and management of spinal muscular atrophy: Part 1: Recommendations for diagnosis, rehabilitation, orthopedic and nutritional care. Neuromuscul Disord 2018;28(2):103-115.

2. TREAT-NMD Neuromuscular Network. Physiotherapy and Rehabilitation. [online] [cited 2021 Nov 29]. Available from: URL:
https://smacare.guide/physiotherapy-and-rehabilitation/.

3. Lewelt, A. et al. Resistance strength training exercise in children with spinal muscular atrophy. Muscle Nerve 2015;52(4): 559–567.